Dit is het achtergrond verhaal van MuzIC

Begin 2018 is MuzIC als pilot project van start gegaan als onderdeel van de Stichting FCIC (Family and patiënt Centered Intensive Care). Om gezamenlijk de impact van een IC opname te beperken.

Voorzitter Lorette Gijsbers (intensive care verpleegkundige Spaarne Gasthuis en medeoprichter van de Stichting FCIC) raakte in 2016 geïnspireerd door een bezoek van harpist Remy van Kesteren aan zijn neef op haar IC. Hier ontstond het idee om livemuziek te realiseren op elke Nederlandse IC afdeling .

Door het netwerk dat inmiddels ineen viel werden krachten gebundeld met soortgelijke buitenlandse initiatieven, musici uit Haarlem en omstreken, muziekwetenschappers, de Stichting Happy Motion en bestuurders, managers en collega’s uit het UMC Utrecht en het Spaarne Gasthuis.

Dit pilot project i.s.m het UMC Utrecht en het Spaarne Gasthuis organiseerde vanaf november 2018 tweewekelijks een livemuziek visite georganiseerd als MuzIC. Dit pilotproject groeide en maakte naamsbekendheid door landelijke media zoals het NOS en RTL journaal en een aantal landelijke dagbladen. Zodoende was een groei noodzakelijk en breidde het aantal muzikanten en aangesloten ziekenhuizen uit. De muzikanten werden getraind door onder andere trainers van het gelijksoortig project ICU-Hear uit Manchester.

Inmiddels is MuzIC van een project veranderd in een eigen stichting, met een dagelijks bestuur en een team van getrainde en opgeleide musici.

MuzIC is bij de aangesloten ziekenhuizen een vaste waarde geworden.